Hjem > Nyheter > Bransjenyheter

CNC-rutere vs CNC-fresemaskiner

2023-06-16

Kort sagt, CNC-fresere er mest brukt til trebearbeiding, mens CNC-fresemaskiner brukes til metallbearbeiding. Gantry CNC-fresere er vanligvis ikke like robuste som CNC-fresemaskiner, da fresemaskinen nesten alltid er laget av tung støpejerns- eller stålkonstruksjon. I motsetning til dette kan en fresemaskin ha en ramme av aluminium, plast eller kryssfiner. Følgende er noen andre viktige forskjeller:


 


Design

På grunn av måten de er designet på, vil CNC-fresemaskiner alltid være et bedre valg for maskinering av industrielle harde materialer, mens CNC-freser vil fungere godt på tre, akryl og myke metaller. CNC-fresemaskinen har et mindre fotavtrykk, men vekten er konsentrert i et mindre område. Denne massen gir CNC-fresemaskinen stivhet og bidrar til å dempe vibrasjoner ved bearbeiding av hardere materialer.

 

Utvalg av arbeid

En annen forskjell mellom disse to maskinene er relatert til arbeidsområdet deres. Ettersom CNC-freser behandler tre, MDF, kryssfiner og aluminium, krever de et stort skjæreområde. CNC-fresemaskiner har derimot et mindre skjæreområde enn CNC-freser fordi de må kutte tykkere og tyngre metalldeler, og det mindre slaget hjelper dem til å forbli stive.

 

Kuttere

Mens CNC-fresere bruker freser for skjæring, forming og gravering i trebearbeiding, bruker CNC-fresemaskiner hovedsakelig endefreser (formet litt som et bor) for høypresisjonsskjæring, forming, rilling og profilering. Freser og endefreser har forskjellig antall spor, enten rette eller spiralformede, og sporene kan slipes til en bestemt vinkel. Begge typer er tilgjengelige i forskjellige størrelser og former og er vanligvis karbid eller HSS.

På grunn av Z-aksebegrensningene til CNC-fresere, vil fresehoder være betydelig kortere enn endefresene som brukes til freseoperasjoner.

 

Materialer

Du vil oppdage at materialene som kan håndteres av hver maskin varierer betydelig. CNC-fresemaskiner er bygget for å håndtere nesten alle materialer. Selv om det kan være upraktisk eller uønsket å maskinere et spesifikt materiale på en fresemaskin, kan de fortsatt kjøre det materialet.

På den annen side er CNC-rutere designet for å kutte myke materialer, som tre, skum, plast og aluminium, og de vil kutte dem raskere enn møllen så lenge de ikke er for tykke. Tykkere og tøffere materialer – for eksempel rustfritt stål, støpejern, karbonstål og titan – er ment å maskineres på en CNC-fres eller CNC dreiebenk, hvis det er aktuelt.

 

Hastighet

CNC-fresere har betydelig høyere omdreininger per minutt (RPM) enn fresemaskiner, noe som betyr at freser kan kjøre med høyere matehastigheter og tilby minimale skjæretider. Den høyere ytelsen kommer imidlertid med et stort forbehold: overfresere kan ikke håndtere harde materialer og kan ikke skjære så dypt som maskineringssentre, så de vil være begrenset til å arbeide med mykere materialer og tynne arkmaterialer.

 

Nøyaktighet

Selv de beste CNC-freserne kan ikke matche nøyaktigheten til CNC-fresemaskiner, så freser er best egnet for maskinering av deler med høye krav til nøyaktighet og stramme toleranser. Den faste borddesignen til ruteren resulterer i noen av dens lavere nøyaktighetsegenskaper. Det er imidlertid hovedsakelig stivheten og det begrensede bevegelsesområdet til CNC-fresemaskiner som gjør at de kan kutte mer nøyaktig. I tillegg lar fresemaskinens verktøyspisskonfigurasjon dem bearbeide komplekse former.

 

Koste

En annen forskjell mellom maskinene er prisen. Mens du kan få en benktoppfresemaskin for noen få hundre dollar, starter industrielle CNC-fresemaskiner i full størrelse på rundt $15.000 og kan gå opp til over $100.000.

CNC-fresemaskiner starter på mindre enn $13 000, mens noen av de større 5-akse maskineringssentrene koster $350 000 og oppover.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept